Advokat Ulf Larsen førte saken som forsvarer for én av demonstrantene i Høyesterett, og har i tett samarbeid med advokat Viljar S. Simonsen stått for forberedelsen og gjennomføringen av saken. Larsen og Simonsen er godt fornøyde med utfallet, og med de prinsipielle avklaringene dommen gir.

Dommen tydeliggjør rammene for politiets inngrep og bruk av straff mot deltakere i fredelige demonstrasjoner, og i den forlengelse rammene for demonstrantenes rett til ytrings- og forsamlingsfrihet etter EMK artikkel 11.

Dommen understreker blant annet straffeprosesslovens grunnleggende krav om at all tvangsmiddelbruk må være nødvendig og forholdsmessig. Når politiet ikke gir noen legitim og tilstrekkelig begrunnelse for å ha iverksatt pågripelse med påfølgende arrest og opphold på celle i flere timer, er det betryggende at Høyesterett konstaterer at frihetsberøvelsen er ulovlig. Høyesterett gir videre en viktig og nødvendig avklaring når det slås fast at den ulovlige frihetsberøvelsen og krenkelsen av EMK artikkel 11, må føre til full frifinnelse – og ikke bare straffutmålingsfrafall, slik det ble argumentert for fra påtalemyndighetens side.

Sammen med Høyesteretts tidligere avgjørelser på området, tydeliggjør dommen at straff mot deltakere i fredelige demonstrasjoner krever særskilt begrunnelse og må skje innenfor snevre rammer.

Saken er siste eksempel i rekken på at Advokatfirmaet Lund & Co har bistått i saker om fredelige klimademonstrasjoner. Dette gjelder både for underinstansene og for Høyesterett (HR-2023-976-U, HR-2023-471-U og HR-2024-1097-U). Advokatfirmaet v/advokat Carsten Smith Elgesem bistod også i en av de første klimademonstrantsakene fra 2020, den såkalte «skigåer-saken», hvor klimaaktivister fra Exctinction Rebellion ble frifunnet for forelegg for brudd på fjerningspålegg under en demonstrasjon der aktivistene gikk på ski på asfalten fra Oslo S til Majorstua for å sette søkelys på klimaendringene.

Sistnevnte sak kan du lese mer om her.

(Foto: Rizwana Yedicam/Høyesterett)