Finansdepartementet har i brev til LVK bekreftet at en videreføring av tidligere forskrift ville gitt en kapitaliseringsrente på 2,1 %. Departementet har engasjert professor Thore Johnsen og professor Øyvind Norli, som i to uavhengige rapporter har vurdert risikotillegget i kapitaliseringsrenten. Johnsen anbefaler en kapitaliseringsrente på om lag 7 %, bestående av risikotillegg på 6 % og en risikofri realrente på 1 %. Norli anbefaler en kapitaliseringsrente på 4 %, bestående av et risikotillegg på om lag 5 % og en risikofri realrente på om lag -1%. Finansdepartementet uttaler at faglig sett burde kapitaliseringsrenten ligge på om lag 6,5 %. I Statsbudsjettet fremheves at dette ville gitt reduserte inntekter fra eiendomsskatt på om lag 450 mill. kroner i 2019.

Etter en samlet vurdering foreslår Regjeringen ingen endringer i kapitaliseringsrenten eller antall år i beregningsgrunnlaget for eiendomsskatten på kraftanlegg. Det vil gi et inntektsbortfall i 2018.

LVK er uenig i departementets vurdering og vil forfølge saken videre på Stortinget. Medlemskommunene vil bli holdt løpende orientert.